5 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl siirappia
muutama pyöräytys suolaa myllystä
muutama vesi kaurahiutaleita
vehnäjauhoja riittävästi
75 g margariinia sulatettuna
leipomiseen jauhoja
voiteluun maitoa
päälle siemensekoitusta (minulla mallia Pirkka salaattisekoitus)
Sekoita lämpimään veteen (hieman yli kädenlämpöiseen kuivahiivaa käytettäessä) suola ja siirappi sekä kaurahiutaleet. Sekoita pieneen jauhomäärään kuivahiiva ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikina pehmeäksi. Kun taikina alkaa olla hyvin muotoutunut lisää sulatettu margariini ja tarvittaessa jauhoja. Itse tykkään tehdä niin, että lopuksi lisään vielä jauhoja niin taikina ei jää ”rasvaisen oloiseksi”. Anna kohota noin 45 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa. Tässä on hyvää aikaa vaikka istua hetkeksi alas ja keittää kahvit tai jos oikein tehokas haluaa olla niin voi toki tehdä jotain hyödyllistäkin kuten opiskella :)
Taikinan kohottua noin kaksinkertaiseksi, jaa se kahteen osaan, jolloin taikinaa on helpompi käsitellä. Varaa myös jauhoja niin taikina ei tartu käsiin kiinni. Leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Voitele maidolla ja tiputtele sämpylöiden päälle siemensekoitusta.
Paista 225 asteessa kauniin ruskeiksi noin 12-15 minuuttua.
Sämpylöiden leipominen tuo aina ihanan tuoksun kotiin (ja myös naapureiden iloksi rappukäytävään) :)
1 kommentti:
Hyvä Anksu hyvii ruokii :)
Lähetä kommentti